فرهنگ امروز/ نسیم قاضیزاده: ارکستر نوپای ملی ایران که بهتازگی با علیرضا افتخاری برای اولینبار در جشنواره موسیقی فجر روی صحنه رفت، حالا در تازهترین اقدام خود تصمیم گرفته با محمد اصفهانی روی سن برود؛ اقدامی که تا حدود زیادی حضور فعال موسیقی پاپ در این ارکستر و سلایق رهبرش را نشان میدهد. روز گذشته به همین مناسبت فریدون شهبازیان، رهبر ارکستر ملی ایران و محمد اصفهانی در تالار وحدت به سؤالهای خبرنگاران مبنی بر این اجرا پاسخ دادند. نشستی که در آن خبرنگاران مختلف از دلگیری از محمد اصفهانی بهدلیل دوری از رسانهها و همینطور کمکاری این سالهایش گفتند و در ادامه از اجرای ضعیف ارکستر بههمراه علیرضا افتخاری انتقاد کردند. حالا بعد از این نشست خبری، پاسخهای شهبازیان و اصفهانی به سؤالهای خبرنگاران گویای این واقعیت بود که «ارکستر ملی» سیاق کاملا جدیدی را برای خود برگزیده که صد درصد با آنچه فرهاد فخرالدینی سالها در ارکستر موسیقی ملی ایران برای آن تلاش کرده بود، متفاوت است. شهبازیان در ابتدای نشست به فعالیتهای این مجموعه موسیقایی در شش ماه گذشته اشاره کرد، سپس با بیان اینکه تلاش ارکستر ملی، آمادهسازی چند رپرتوار جدید با خوانندگان مختلف است، توضیح داد: این آرزوی دیرینه ماست که فضایی را فراهم کنیم که رپرتوارهای آماده داشته باشیم تا با ملحقشدن خوانندگان، فضای جدیدی پیشروی مخاطب بگذاریم و این همان نقطه و کانون جذاب فعالیتهای ارکستر ملی است که امیدوارم به آن دست پیدا کنیم.
محمد اصفهانی، خواننده کنسرتِ پیشِروی ارکستر ملی ایران نیز در این نشست رسانهای، گفت: من سالهای زیادی است با استاد شهبازیان در ارتباط هستم و در تولید آثاری که مربوط به آلبومها یا محصولات سازمان صداوسیما میشد در خدمت ایشان بودم؛ اما این برای اولینبار است که روی صحنه توفیق همکاری با او را دارم و برای اولینبار است که ایشان در قالب رهبر ارکستر و بنده در قالب یک خواننده، کنسرتی را برای مخاطبان آماده میکنیم.
رهبر ارکستر ملی در معرفی قطعات کنسرت پیشِروی این مجموعه موسیقایی توضیح داد: اجرای پنج قطعه از آلبوم «تنها ماندم» به آهنگسازی زندهیاد همایون خرم و تنظیم کامبیز روشنروان، اجرای یک قطعه از آلبوم «هفتسین»، اجرای قطعه «همیشه در میان» به آهنگسازی من و اجرای پنج اثر بدون کلام از آثار من، حسین دهلوی، علینقی وزیری و دیگر بزرگان موسیقی ایرانی، رپرتوار این کنسرت ارکستر ملی را تشکیل میدهند. ضمن اینکه شما مطمئن باشید این رپرتوار تفاوتهای بسیار زیادی با آلبوم منتشرشده این آثار دارد و ما بنا داریم در کنسرتهای بعدی از آثار دیگری چون «مقام ملامحمدجان» و قطعه «معصومیت ازدسترفته» نیز استفاده کنیم.
رهبر ارکستر ملی به حاشیههای روزهای ابتدایی فعالیت این مجموعه و موضوع جایگزینیاش بعد از کنارهگیری فرهاد فخرالدینی از «ارکستر موسیقی ملی» اشاره کرد و گفت: پیش از فعالیت ما در «ارکستر ملی»، آقای فرهاد فخرالدینی بهعنوان مدیر ارکستر موسیقی ملی ایران مشغول به فعالیت بودند؛ اما به دلایلی این ماجرا به هم خورد و من بهعنوان رهبر ارکستر ملی انتخاب شدم. به عبارتی من باز هم تأکید میکنم بنده ارکستر موسیقی ملی ایران را تحویل نگرفتهام، چراکه وقتی دوستان پیشنهاددهنده بحث تشکیل یک ارکستر در حوزه موسیقی ایرانی را دادند، من به آنها گفتم این ارکستر با نام «ارکستر ملی ایران» و نه «ارکستر موسیقی ملی ایران» به فعالیت خود ادامه میدهد. من هیچگاه بهدنبال حاشیهسازی برای فضای ارکسترها نبوده و نیستم. رهبر ارکستر ملی در بخش دیگری از این نشست رسانهای به حاشیههای کنسرت سال گذشته ارکستر ملی به خوانندگی علیرضا افتخاری اشاره کرد و گفت: آقای افتخاری چندین سال بود که در اجراهای زنده فعالیت نمیکرد و بهنوعی میتوان گفت بایکوت بود. وقتی من ایشان را برای حضور در ارکستر ملی دعوت کردم، تقریبا ۲۰ سال از تولید آلبوم «شور عشق» و «نیلوفرانه» گذشته بود و این طبیعی است که یک خواننده با این فاصله زمانی با ارکستر ناهماهنگ باشد. حتی ما شاهد این موضوع بودیم که در کنسرت ارکستر ملی در جشنواره اشکالاتی پیش آمد که من حتی یک جا دست آقای افتخاری را گرفتم تا هماهنگی بین نوازندگان و خواننده به وجود بیاید، چون دلم نمیخواست ماجرا به هم بخورد. بههرحال این اشکالات در بسیاری از ارکسترها وجود داشته؛ اما شما بدانید دیگر در ارکستر ملی چنین چیزی را نخواهید دید. او همچنین درباره برنامههای آینده ارکستر ملی نیز گفت: ما با آقای ناظری برای اجرای اثر «یادگار دوست» نیز صحبتهایی انجام دادیم؛ اما این فقط یک تصمیم است که هنوز به قطعیت نرسیده، البته امیدواریم در کنار رپرتوارهای دیگری که برای کنسرتهای ارکستر ملی آماده میکنیم، بتوانیم شاهد اجرای اثر «یادگار دوست» به خوانندگی شهرام ناظری باشیم.
روزنامه شرق
نظر شما